Overgewicht en overgang

Hormonen spelen de belangrijkste rol in de veranderingen van lichaam en geest tijdens en na de overgang. Op beide vlakken gebeurt er in deze periode heel veel. Lichaam en geest kunnen nu eenmaal niet los van elkaar gezien worden. Een holistische kijk op dit proces is daarom essentieel.

Op lichamelijk gebied verandert het silhouet, de taille verdwijnt wat meer en het figuur wordt rechter. De buik wordt vaakiets dikker. Op geestelijk niveau kan het zijn dat men eerder dingen vergeet, stemmingswisselingen heeft of snel boos is. Dit gebeurt allemaal onder invloed van hormonen.

Het Hormoonbalansdieet sluit om bovengenoemde redenen heel goed aan en geeft duidelijke richtlijnen om deze tijd, en de tijd daarna, zo goed en zo gezond mogelijk door te komen. Ongewenst gewichtstoename is maar één aspect daarvan. Er is met een uitgebalanceerd voedingspatroon heel veel te bereiken en te verbeteren.

In een vrouwenleven lijkt de overgang heel lang “ver van je bed”. Tot het moment daar is en je er ineens middenin blijkt te zitten. Van veel vrouwen hoor ik dan “Ho!! Waarom wist ik dit niet?”. Uitspraken zoals “Ik vind dit de moeilijkste tijd van mijn leven, vervelender dan de pubertijd, zwaarder dan de tijd met slapeloze nachten door kleine kinderen en ik heb meer last dan bij alle menstruatieklachten, zwangerschappen en bevallen bij elkaar” zijn niet van de lucht.

Ongeveer 20% van alle Europese vrouwen ondervindt totaal geen hinder van de overgang. Bij de rest verloopt het toch niet helemaal zonder slag of stoot. Járen van slecht slapen door opvliegers en nachtzweten kunnen ermee gepaard gaan. Slapen behoort tot de eerste levensbehoeften en is van wezenlijk belang om te herstellen en goed te kunnen functioneren overdag. Het valt niet mee om te moeten accepteren dat er verlies van schoonheid is, dat verschillende lichamelijke gebreken zich beginnen aan te dienen zoals gewrichtsklachten of botontkalking en er kan sprake zijn van een veranderd lijf met libidoverlies en/of gewichtstoename. Allemaal klachten gerelateerd aan de verandering van de hormoonhuishouding, met name door het afnemen van oestrogeen waardoor de verhouding tot de overige hormonen niet meer in balans is.

Je zou de overgang kunnen vergelijken met een omgekeerde puberteit. Waar je van meisje in een vruchtbare vrouw veranderde, keert het proces zich nu om: van een vruchtbare vrouw naar…? Ja, naar wat eigenlijk? Niet meer terug naar meisje helaas. Wel naar een vrouw met heel wat levenservaring, die weet wat er in de wereld te koop is. En ook wat er niet te koop is.

twinkle

In de Jungiaanse psychologie staat de leeftijd van 56 jaar (8 x 7) voor het archetype van de wijze vrouw. Wanneer je je een beeld vormt van een wijze vrouw dan verschijnt er waarschijnlijk geen dametje van 27 jaar. Dan denk je eerder aan een vrouwengezicht met al hier en daar een rimpeltje, misschien wat grijze haren en een lijf dat niet helemaal meer strak in de lak zit. Het is een vrouw die de balans heeft opgemaakt en die weet waar haar relaties voor staan. Eventuele kinderen zijn al wat groter en er kan weer opnieuw meer aandacht gegeven worden aan de invulling van een eigen leven. De tijd van zorgen (voor je gezin, voor je ouders) is voorbij. Ook dat is deels hormonaal bepaald. Je kunt nu voor jezelf gaan zorgen. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Gezond, puur en onbewerkt eten, voldoende beweging en het vinden van een persoonlijke balans op dit punt in je leven is hierbij essentieel. Mentale ondersteuning en/of Het Hormoonbalansdieet bieden hierbij prima handvaten.

Voor meer informatie www.dehormoonfactor.nl